Tobeinte på Åstjern

Åstjern eies av Brandbu og Tingelstad Almenning, og drives av Monica Celius og Eystein Hagen.

Monica Celius

Monica er en erfaren friluftsdame med lidenskap for hundekjøring. 11 huskyer er derfor et fast innslag på Åstjern. Monica har kjørt noen løp i Norge, med Finnmarksløpet i 2012 som et høydepunkt. Hun driver også fagbladet Hundekjøring, og er fast innslag på kunstnersenteret Glasslåven.

Her er et par nettsaker om Åstjern/Monica:

Med hundeslede og pilkeutstyr
VIDEO: Friluftslivets år
Finnmarksløpet.500: Monica sover sammen med hundene

Marte Stensland Jørgensen

Marte er Åstjerns altmuligjente, men først av alt har hun hovedansvaret for hundene.

Firbeinte på Åstjern

På Åstjern holder 11 trekkhunder til. De er av typen alaska husky, som er en blandingshund avlet fram for å elske å trekke, være sosiale, ha god pels og skikkelig matlyst. De bor ute på platting, to og to i gård, med hvert sitt hus, men de får også komme inn av og til. Ikke alle på en gang, riktignok, men et par hunder har vi som regel i sofaen når vi er hjemme.

Alle våre hunder er svært sosiale og glade i folk. De har sine sterke og svake sider, akkurat som mennesker, men for oss er de verdens beste hunder.

Klikk gjerne på bildene for å lese mer om hver enkelt hund.

Åstjern-historien

Åstjernanlegget ble under den andre verdenskrig bygget som leir for Arbeidstjenesten (AT). Etter krigen ble stedet brukt som fangeleir i forbindelse med rettsoppgjøret mot landssvikere (NS) og frontkjempere på tysk side. Det ble satt opp 21 bygninger, men bare et fåtall ble stående igjen da fangeleiren ble avviklet.

Oppland skogskole kjøpte sykestua (Åstjernstua) til skogshusvær og kurssted. Befalsmessa og befalsbrakka ble kjøpt av Sagene skoles venner og har siden 1951 blitt benyttet som leirskole.

Oppland skogskole bygde senere anneks, undervisningsrom, toalettanlegg og tre hytter. Skogskolen ble lagt ned i 2003 og overtatt av Brandbu og Tingelstad Almenning. Almenningen gjennomførte en omfattende restaurering av byggningsmassen og leier i dag ut anlegget til Åstjern hyttetun as.

Vi vil gjerne få takke fotografene som har vært så snille å bidra med bilder til nettsiden og annen profilering: Marte Stensland Jørgensen, Alberto Palladino, Jørn Haakenstad, Eirik Eid Lia, Ida Mary Cowell og Jenni Jenserud. Også takk til John Harald Knutsson som har designet den fine logoen.