Disse møter du på Åstjern

Åstjern eies av Brandbu og Tingelstad Almenning, og drives av Monica Celius og Eystein Hagen.

Monica Celius

Monica er en erfaren friluftsdame med lidenskap for hundekjøring. 11 huskyer er derfor et fast innslag på Åstjern. Monica har kjørt noen løp i Norge, med Finnmarksløpet i 2012 som et høydepunkt. Hun har jobbet som journalist i en rekke aviser og drev fagbladet Hundekjøring i 10 år. Monica er fast innslag på kunstnersenteret Glasslåven.

Eystein Hagen

Eystein er en nevenyttig og allsidig kar, som blant annet har jobbet som butikksjef, gartner og restaurantsjef. Ved siden av har han drevet med saueproduksjon, er musiker og skribent med et eget album og tre diktbøker på samvittigheten. Eystein er lidenskapelig opptatt av mat, vin og norske råvarer – og masse smør og fløte …

Frøydis Celius

Frøydis har jobbet er årrekke i helsesektoren, men er nå pensjonert – noe som kommer Åstjern til gode. Frøydis står for alt av bakevarer. Det er hjemmelagede kjeks, brød bakt med urmel fra lokal produsent og herlig basilikumbrød. Hun er spesielt beryktet for sine kanelsnurrer.

Anne-Berit Aarkvisla og Jostein Andersen

Anne-Berit og Jostein er naboer med mange års hundekjørererfaring. De tar mange av hundekjørerturene for større grupper her på Åstjern. Jostein er skogbruksutdannet og jobber innen skog, økologi, miljø og friluftsliv. Anne-Berit har drevet med turistkjøring flere steder i landet, og har bakgrunn som sosialarbeider, lærer, gartner, blomsterdekoratør, og veterinærassistent – blant annet.

Andre Åstjern-venner

Nina Skramstad og Didrik Sand er naboer, hundekjørere og velvillige medhjelpere på Åstjern ved behov.

Marte Stensland Jørgensen jobber på Åstjern ved større arrangementer. Hun har tidligere bodd her i to år og hadde da hovedansvaret for hundene.

Espen A. M. Tønseth har i flere perioder bodd og jobbet på Åstjern. Han er svært nevenyttig, glad i naturen og en ekte hundevenn.

Firbeinte på Åstjern

På Åstjern holder 1o trekkhunder til. De er av typen alaska husky, som er en blandingshund avlet fram for å elske å trekke, være sosiale, ha god pels og skikkelig matlyst. De bor ute på platting, to og to i gård, med hvert sitt hus, men de får også komme inn av og til. Ikke alle på en gang, riktignok, men et par hunder har vi som regel i sofaen når vi er hjemme.

Alle våre hunder er svært sosiale og glade i folk. De har sine sterke og svake sider, akkurat som mennesker, men for oss er de verdens beste hunder.

Klikk gjerne på bildene for å lese mer om hver enkelt hund.

Åstjern-historien

Åstjernanlegget ble under den andre verdenskrig bygget som leir for Arbeidstjenesten (AT). Etter krigen ble stedet brukt som fangeleir i forbindelse med rettsoppgjøret mot landssvikere (NS) og frontkjempere på tysk side. Det ble satt opp 21 bygninger, men bare et fåtall ble stående igjen da fangeleiren ble avviklet.

Oppland skogskole kjøpte sykestua (Åstjernstua) til skogshusvær og kurssted. Befalsmessa og befalsbrakka ble kjøpt av Sagene skoles venner og har siden 1951 blitt benyttet som leirskole.

Oppland skogskole bygde senere anneks, undervisningsrom, toalettanlegg og tre hytter. Skogskolen ble lagt ned i 2003 og overtatt av Brandbu og Tingelstad Almenning. Almenningen gjennomførte en omfattende restaurering av byggningsmassen og leier i dag ut anlegget til Åstjern hyttetun as.

Vi vil gjerne få takke fotografene som har vært så snille og bidratt med bilder til nettsiden og annen profilering: Vegard Breie, Lise von Krogh, Marte Stensland Jørgensen, Alberto Palladino, Jørn Haakenstad, Eirik Eid Lia, Ida Mary Cowell og Jenni Jenserud. Også takk til John Harald Knutsson som har designet den fine logoen.

Våre samarbeidspartnere

Historiske Hadeland

Åstjern er en del av samarbeidet Historiske Hadeland, ei gruppe kulturbaserte opplevelsestilbud og reiselivsrelaterte virksomheter. Gjennom året samarbeider vi om førjulshelger, festivaler, aktiviteter og skreddersydde gruppetilbud.

Ta kontakt med oss hvis du ønsker å kombinerer et besøk på Åstjern med et besøk hos en av våre samarbeidspartnere.